Да се попрегръщаме, днес е денят 21.01 | 12:30

21 януари е Денят на прегръдката, всички са поканени да празнуват

От Олга Андреева

Сега разбирам защо днес се отработва оня далечен 2 януари, който услужливо сме забравили, че сме почивали. Това, разбира се, съвсем не е случайно и администрацията го е премислила добре – просто днес е Денят на прегръдката и щеше да е ужасно тъжно да си останем у дома непрегърнати.

21 януари е обявен за Ден на прегръдката през 1986 г. в Мичиган и оттогава успява да обхване все повече страни. Пада се точно по средата между Коледа и Денят на влюбените, когато повечето хора се чувстват емоционално потиснати. Няма общо с кампаниите за "Безплатна прегръдка", които могат да се провеждат по всяко време на годината.

Идеята на празника е да поощри хората, които по принцип не се чувстват много склонни да показват емоциите си, да се отпуснат.

Единственият начин, по който днешният ден може да бъде отпразнуван, е да прегърнете някой или всички, стига и те да са навити. Учените уверяват, че ползите за физическото и психическото здраве от една прегръдка са същите, независимо дали обектът е член на семейството или непознат.

Проучванията показват, че прегръдката може да подобри имунната система, да намали риска от сърдечни заболявания и нивата на хормона на стреса, кортизол, при жените.

Доказано е, че двойка, която се прегръща в продължение на 20 секунди, има по-високи нива на окситоцин. Според Американското психосоматично общество една прегръдка или държането за ръце с любимия в продължение на 10 минути може да помогне за намаляване на стреса.

Така че – какво чакате!

Водещи

Най-четени