Видин подобрява градоустройствената си визия 30.06 | 13:10

Инициативата се финансира с 500 хил. лв. от ОП "Регионално развитие"

От Андриян Георгиев

Община Видин подписа договор за финансиране на проекта "Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие – град Видин”, съобщават от общинската администрация.

Стойността на проекта по Оперативна програма "Регионално развитие” е 500 хил. лв. 

Ще се извърши проектиране и планиране на градски площи за индустриално и жилищно застрояване, изграждане на спортни туристически и развлекателни обекти, зони за отдих. Така ще се избегне хаотичното застрояване, което значително влошава градоустройствената визия, посочват от общината.

Сред първите зони, върху които ще се насочи вниманието, са централната градска част и територията на бъдещия проект "Дунав парк Видин - Калафат”. Предвиждат се благоустроявания и в жилищните квартали.

Това е поредният проект на общината по тази оперативна програма, след тези за ремонт на детските градини, социалните домове в Кутово и Гомотарци и "Видинска крепостна система "Калето”, припомнят от общината. 

iNews припомня, че на 23 юни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) бяха подписани договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на 36 общини по програма "Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие” по Оперативна програма "Регионално развитие”.

Безвъзмездната финансова помощ по нея възлиза на 21,2 млн. лв. и ще бъде предоставена за изработване на интегрирани планове за градско развитие за устойчиво и трайно преодоляване на високата концентрация на икономически, природни и социални проблеми в центровете на агломерационни ареали.

 

 

Водещи

Най-четени