В Разград не пушат, където не трябва 10.01 | 12:07

РИОКОЗ прави проверки по заведенията

От Любомир Тасев

Във връзка със спазване на наредбата за тютюнопушене, от началото на 2011 година до момента инспекторите от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Разград са извършили проверки на 52 обекта само на територията на областния град, предаде БТА, позовавайки се на здравната инспекция.

Според РИОКОЗ на този етап не са констатирани сериозни нарушения от страна на собствениците на заведения в града.

В инспекцията са постъпили три сигнала, от които единият е неоснователен, а по другите два в момента тече проверка и няма окончателно заключение.

Инспекторите на РИОКОЗ продължават да дават консултации и предписания относно правилното изпълнение на Наредбата, както по места, така и по телефона, посочват от инспекцията.

iNews припомня, че Министерски съвет прие Наредбата за условията и реда за тютюнопушене в закрити и обществени места в началото на ноември.

Според документа пушенето на закрити обществени места се допуска, ако обособените помещения за тази цел са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати.

В заведения и офиси може да има обособени места за пушачите, но тези помещения трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши.

В тях трябва да има механична вентилация. На вратите на заведенията, където се пуши, трябва да се поставят специални табели, които да указват, че са помещения за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено.

Санкциите за нарушителите са следните: за еднолични търговци от 300 до 1 500 лв., за юридически лица от 500 до 10 000 лв., за физически лица от 50 до 300 лв.

Водещи

Най-четени