В Търновско зарибяват няколко реки с балканска пъстърва 08.12 | 07:56

Те ще бъдат зарибени с 3000 броя рибки

От Андриян Георгиев

С три хиляди броя балканска пъстърва ще бъдат зарибени няколко реки в община Велико Търново, съобщава Север.бг.

10-грамовите рибки са осигурени от няколко национални стопанства, които произвеждат риба и са закупени със средства на Ловно-рибарското дружество (ЛРД) в Старата столица.

От местното ЛРД посочват, че от бракониерските престъпления страда природата, а българският риболовец внася достатъчно финансови средства в ИАРА, от които може да се задели за охрана и зарибяване на водоемите. Освен това държавата има достатъчно механизми да държи за контрола и реда по спазването на законите.

"Българският риболовец в момента страда от бюрократите, защото Законът за рибарството и аквакултурите е определил над 80 водоема за спортен риболов, а все още никой не ни ги отдава. Това е, защото някой чиновник "от горе" си позволява да нарушава закона и да не ги отдава на българския риболовец", отбеляза ръководителят на търновското ловно-рибарско дружество, като подчерта, че 120 ловно-рибарски дружества в страната подкрепят тезата.

Едни от постоянно атакуваните от нарушители язовири в региона са "Ал. Стамболийски", "Йовковци", "Жребчево" и "Ястребино".

10 са ловно-рибарските дружества в България, които работят с деца и първото в тази насока е търновското. Всяка година в две рибарски училища между 15 и 20 деца се обучават в уменията и тънкостите на риболова. По няколко пъти в годината младите риболовци участват в състезания, сред които е и републиканско състезание за купата на националната ловна организация.

Водещи

Най-четени