Европа без бариери за хората с увреждания 15.11 | 18:02

80 млн. души в ЕС имат някаква степен на увреждане е записано в стратегия на ЕК

От Деляна Петкова

За повечето хора възможността да се качат в автобуса и да отидат на пазар, да използват интернет или да гледат любимия телевизионен сериал е даденост. За 80-те милиона европейци с увреждания обаче могат да съществуват значителни препятствия, които правят тези дейности невъзможни.

Европейската комисия (ЕК) прие нова стратегия за премахването на тези бариери. Тя очертава начините, по които Европейският съюз (ЕС) и правителствата на държавите-членки могат да осигурят на хората с увреждания възможността да се ползват от своите права.

През следващото десетилетие се предвиждат редица конкретни мерки, сред които взаимното признаване на националните удостоверения за увреждане, насърчаването на процеса на стандартизиране, както и по-целенасоченото използване на разпоредбите за обществените поръчки и държавните помощи.

Тези мерки ще донесат значителни ползи за обществото, но ще се отразят положително и на европейската икономика. Те биха могли например да стимулират европейския пазар за помощни средства и услуги, за който се счита, че дори понастоящем възлиза на 30 млрд. евро годишно. Комисията ще обсъди още дали до 2012 г. да предложи „Европейски акт за достъпност“, целящ по-нататъшното развиване на единния пазар за достъпни продукти и услуги.

Освен това премахването на бариерите може да се окаже начин да се създадат нови пазарни възможности. Изследване на Кралския национален институт на незрящите във Великобритания показа, че инвестиция от 35 000 паунда, която верига супермаркети е направила, за да стане интернет страницата ѝ достъпна за хора с увреждания, е донесла допълнителни приходи от над 13 млн. паунда годишно.

Водещи

Най-четени