Започна учение на Военноморски сили "БРИЗ/СЕРТЕКС 2011" 18.07 | 19:34

То се провежда в западната част на Черно море до 24 юли

От Кремена Бедерева

Започна учението на Военноморските сили с международно участие "БРИЗ/СЕРТЕКС 2011", което се провежда в западната част на Черно море до 24 юли. Това съобщиха от пресцентъра на МО.

Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери и с около 800 военнослужещи. В учението ще се включат и два самолета от Военновъздушните сили.

В учението ще участват кораби от ВМС на Турция и на Румъния, самолет от патрулната авиация на САЩ, два кораба от Втората постоянна група кораби на НАТО.

По време на учението ще бъдат отработвани задачи, свързани с прилагането на варианти на управление на многонационални сили, осъществяване на взаимодействието на военноморските сили с други държавни ведомства и неправителствени организации при участие в операция в отговор на криза в многонационална среда, действия при ликвидиране на последици от терористичен акт (борба с пожар и нефтен разлив), оказване на хуманитарна помощ на бедстващо население при природни бедствия, освобождаване на кораб завзет от пирати.

Водещи

Най-четени