Лятната анти-СПИН кампания в цялата страна 04.08 | 07:34

Тя ще протече от днес до 20 септември във всички 28 области на страната

От Кремена Бедерева

За единадесета поредна година Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването организира национална лятна кампания за безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИН главно с мобилни медицински кабинети. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Инициативата ще протече от днес до 20 септември във всички 28 области на страната. През това лято търговските центрове Mall of Sofia и The Mall подават партньорска ръка на столичната здравно-информационна кампания чрез предоставяне на свое пространство за безплатни тестове и консултации за ХИВ/СПИН.

Всеки желаещ да провери актуалния си ХИВ статус в град София ще може да го направи напълно безплатно и анонимно пред централния вход на Mall of Sofia на ул. "Опълченска” на следните дати: 19 август - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. "Стамболийски”, на 26 август - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. "Стамболийски”, на 2 септември - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. "Стамболийски”, на 9 септември - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. "Стамболийски” и на 18 септември 2014 г., четвъртък - 18.00 до 21.00 часа Mall of Sofia, бул. "Стамболийски”.

Освен това ХИВ статусът ще може да бъде проследен и в The Mall на бул. "Цариградско шосе” 115 З, етаж 1, в левия коридор на следните дати: 21 август - 18.00 до 21.00 часа The Mall, бул. "Цариградско шосе”, 28 август - 18.00 до 21.00 часа The Mall, бул. "Цариградско шосе”, 4 септември - 18.00 до 21.00 часа The Mall, бул. "Цариградско шосе” и на 16 септември, вторник - 18.00 до 21.00 часа The Mall, бул. "Цариградско шосе”.

Медицинският екип, който ще консултира и тества за ХИВ/СПИН в столичните молове, е на сдружение "Здраве без граници”, работещо по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Над 30 000 души са се изследвали досега в подобни летни компании, сочат данни на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественотовнимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора. Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в кръвта, семенната течност, влагалищния секрет и майчината кърма.

Има три начина за предаване на ХИ: полов – при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив); кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица) и от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията: При постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус, при избягване на случайни сексуални контакти, при използване на презерватив при всеки сексуален контакт, при въздържание, избягване на употребата на общи игли и спринцовки и профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото. Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ. В цялата страна работят и 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, информация за които можете да получите на телефон
0 700 130 40.

Водещи

Най-четени