Нямаме култура и манталитет за доброволчество 18.05 | 13:25

Или пък... имаме

От Ивелина Георгиева

Над 30 неправителствени организации се включиха като участници в първото по рода си у нас форум-изложение "Кариера с кауза".

На изложението социално ангажирани и граждански организации имаха за цел да запознаят желаещите с възможности за стаж, доброволчество и професионална кариера в сектора.

Идеята на "Кариера с кауза" е да се вкара нещо ново в българското общество като се увеличи вниманието и акцентът върху неправителствените организации, обясни Любен Георгиев, председател на сдружение "Реакт"и организатор на форума.

Така ще се помогне на младите хора да натрупат реален опит и стаж, след което да се ориентират в кариерното си развитие, поясни той.

Организаторът на изложението обяви, че в България има нужда от това да се говори за доброволчеството, за да може младите хора да са отворени към подобни инициативи.

По думите му те имат желание да помагат за различни дейности, но нямат информация за тях.

Изложението "Кариера с кауза" е именно такъв метод, с който да се предостави информация на младите хора за неправителствения сектор и начин те да бъдат стимулирани да се включат в доброволческия труд.

Според него у нас има сериозен проблем с доброволчеството, защото нямаме манталитет и културата да работи, доброволно.

"Масово се счита, че доброволният труд е загуба на време и кауза пердута", коментира Георгиев.

Други не са на това мнение.

Неправителственият сектор върви все повече напред, смята Даниел Ванков от сдружение "Отворена младеж" и изложител на "Кариера с кауза".

"Секторът върви напред, защото в него остават хора с повече въображение и много ентусиазъм и оцеляват най-добрите", каза той.

Организаторите и изложителите се надяват в рамките на деня изложението да бъде посетено от около 1000 души.

Форум-изложението "Кариера с кауза" се провежда в двора на СУ "Св. Климент Охридкси".

Водещи

Най-четени