Създават база данни за хората с увреждания 01.08 | 15:21

Предвижда се до края на 2012 г. да се създаде централизирана национална база данни

От Петя Михайлова

Стартира проект за създаването на единна система за работа с хората с увреждания на стойност 2 млн. лв., съобщиха от Министерство на труда и социалната политика.

Негов бенефициент е Агенцията за хората с увреждания (АХУ), съобщи социалният министър Тотю Младенов на пресконференция в МТСП днес.

Участие в представянето взеха заместник-министър Валентина Симеонова и изпълнителният директор на АХУ Минчо Коралски.

Проектът се изпълнява по приоритетна ос 6 на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” и е насочен към укрепване на капацитета на институциите, работещи в сферата на пазара на труда и социалното включване.

Предвижда се до края на 2012 г. да се създаде централизирана национална база данни, която да обхваща социално – икономическия статус на хората с увреждания и информация за действията на институциите, отговорни за тяхната интеграция.

Създаването на единна база данни ще подобри политиките за интеграцията на хората с увреждания, каза министър Младенов и напомни, че правителството вече е приело Дългосрочна стратегия за заетост на хората с увреждания 2011 – 2020 г.

Дейностите, които проектът предвижда още са създаването на система за мониторинг и оценка на държавната политика за работа с хората с увреждания и система за планиране, контрол и администриране на бюджетните средства, предназначени за работа с хора с увреждания. В проекта е заложено и обучението на 120 души за работа с изградените системи.

Водещи

Най-четени