Троян изгражда временен приют за кучета 08.04 | 14:18

Това ще е единственият регистриран приют в областта

От Елена Коцева

Удостоверение за регистрация на "Временен приют за кучета" получи община Троян. Сега това е единственият регистриран приют в областта. Разрешение за изграждането му бе дадено от Областната дирекция за безопасност на храните, 

Със заповед на кмета на община Троян през 2001 година е бил открит изолатор за безстопанствени кучета, но по-късно е закрит, тъй като не отговарял на Закона за защита на животните.

С решение на общинския съвет преди година сградите на бивш свинарник край града са преустроени в приют за бездомни животни, пише БТА.

За това са изразходени 17 039 лева. Капацитетът на приюта е 30 кучета. За организиране на дейността му в бюджета на общината са предвидени и одобрени с решение на общинския съвет средства в размер на 55 000 лева, в това число за заплати и осигуровки.

За осъществяване на дейността по залавянето и транспортирането на кучетата е преустроен и специален автомобил,оборудван с метални клетки.

В приюта кучетата ще се обезпаразитяват, кастрират, ваксинират и ако никой не пожелае да ги вземе за отглеждане, ще бъдат връщани на мястото, където са заловени. На евтаназия подлежат само неизлечимо болни и агресивни животни.

Водещи

Най-четени