Ученици направиха музей на виното в сухиндолско училище 31.10 | 14:43
260 ученици, разпределени в няколко изследователски групи – по етнография, география, история и биология, активно се включиха в проекта

"Виното с пълно право може да се смята за най-здравата и хигиенична напитка."
Луи Пастьор
Музеят в училището в Сухиндол е създаден по проект "Минало, настояще и бъдеще на лозарството и винопроизводството в Сухиндолския регион", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Общият бюджет е 13 561 лв.
Майсторско ателие, група по технология на винопроизводството, дейности по графичен и Web дизайн също помагаха и даваха идеи за разработването на музея.
В него са представени сортове грозде от региона, както и кратка информация за тях. Експонирани са и бутилки с вино от стъкло и керамика, изработени от учениците. За целта те са посетили Троян и завод за изработка на стъкло. Направили са и специални етикети за своето вино, което са нарекли "Виното на боговете".
Майсторско ателие, група по технология на винопроизводството, дейности по графичен и Web дизайн също помагаха и даваха идеи за разработването на музея.
В музея са представени сортове грозде от региона, с кратка информация за тях. Учениците от майсторското ателие са направили макети на лозови масиви, намерили са и са подредили стари инструменти, използвани в лозаро- и винопроизводството. Експонирани са и бутилки с вино от стъкло и керамика, изработени от учениците. За целта те са посетили Троян и завод за изработка на стъкло. Направили са и специални етикети за своето вино което са нарекли - "Виното на боговете".
Най-старият сорт грозде, с който е известен Сухиндол, е гъмза, разказва Ивайло Отчев, директор на СОУ "Св. Климент Охридски" в града.
Гъмза е зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Най-подходящи за него са проветривите места на хълмове със сравнително богати почви с добро изложение. Има среден растеж и висок добив.
От гроздето се получават червени трапезни и десертни вина. Те са плътни, пивки и хармонични. Виното на учениците е направено по стара сухиндолска рецепта, обяснява още Йотов.
Етнографската група по проекта е провела много разговори с по-възрастни сухиндолци относно историята на града, развитието на винопроизводството. Правили са екскурзии до Велико Търново, Перперикон. В няколко текста, експонирани в музея, се проследява пътят на напитката на Боговете от древни времена до наши дни.
Групата по уеб дизайн е създала сайт по проекта по идея на самите деца.
Според народната традиция в Сухиндол, няколко дни преди началото на гроздобера, се почистват и поправят всички винарски съдове, които се използват при брането на грозде и правенето на вино. Редица от тях, като каци, бъчви, подлини и др., се изработват от специално дърво, което не придава особен дъх и не пропуска виното.
Лозарството и винарството съпътстват неизменно местното население на Сухидол през вековете.
Още за виното и за проекта за винения Музей в СОУ "Св. Климент Охридски" прочетете в Sever.bg
Водещи
-
Евакуират хора в Русенско, Янтра заля храм в Търново
Активират BG-Alert, има опасност от скъсване на язовирната стена в „Липник“
09.10 | 14:45
-
Надежда Бобчева: Призовките от Прокуратурата изглеждат като форма на натиск към общинската администрация
"Поръчката за боклука беше забавена над законовия срок от АОП"
09.10 | 14:30
-
ЕП отхвърли вота на недоверие срещу фон дер Лайен
За отхвърлянето на вота дадоха гласа си 378 евродепутати, 179 гласуваха "за", а 37 с...
09.10 | 14:30
-
Welt: Ракети "Фламинго" са използвани за атака срещу база на ФСБ в Крим
Журналистите смятат, че ракетите "Фламинго“ и други далекобойни оръжия на Украйна могат да...
09.10 | 14:20
Най-четени
-
Нивата на река Белица достигнаха критични стойности
След вливането на Белица в Янтра нивото на реката е 4,18 м в кв. Чолаковци при критична...
09.10 | 10:30
-
Десетки наводнени автомобили и евакуирани граждани в Русе след пороя
Драматична евакуация на "Свободна зона"
09.10 | 12:30
-
Кметът Благомир Коцев с ново писмо от ареста
Бъдете обединени. Борете се за свободата си, а аз ще се боря за своята!"
09.10 | 11:15
-
Мика Зайкова: Хора са принудени да взимат минимална заплата и да получават нещо под масата
Максималната пенсия трябва да се увеличава постепенно, за да не се изчерпи този ресурс
09.10 | 12:15