Дълга криза може и да покоси UniCredit, Societe Generale и Deutsche Bank 25.07 | 17:58

Трите банки ще трябва да вдигнат основния си капитал с няколко милиарда евро

От Ивайло Ачев

UniCredit, Societe Generale и Deutsche Bank са три от най-големите и успешно преминали стрес тестовете в Европа банки, но те ще са и най-вероятно сред първите, които ще имат нужда от помощ, ако ситуацията в еврозоната се влоши.

По оценка на Ройтерс UniCredit ще има нужда от 5,6 млрд. евро, а на Societe Generale и Deutsche Bank ще им трябват по около 3 млрд. евро, за да постигнат необходимите капиталови стандарти. Увеличението за всяка банка ще е необходимо в случай, че кризата в еврозоната се проточи за две и повече години.

Според резултатите от стрес тестовете на Европейската банкова администрация (EBA) при продължаваща още две години криза в еврозоната, основният капитал на UniCredit и Societe Generale ще падне до ниво от 6,6% спрямо целия обем на активи, които притежават, а този Deutsche Bank ще се свие до 6,5%. Това е над границата от 5%, която EBA счита за здравословна, но под средното ниво от 7,7%, което беше отчетено на последните стрес тестове.

Най-тежкият момент идва от това колко гръцки, португалски и италиански облигации държи някоя от посочените три банки. Именно тези книжа се считат за най-рискови и съответно потенциално носещи най-големи загуби.

Отношението към европейския банков сектор беше илюстрирано картинно през миналата седмица, когато акциите на европейските банки достигнаха най-ниското си ниво от две години насам.

Водещи

Най-четени