Евтино парно за зимата 02.07 | 10:48

По-ниската цена на газа ще се задържи, прогнозира Христо Казанджиев

От Кристиан Костурков

След като от вчера цената на топлоенергията в повечето градове в България падна, вероятно тя ще остане по-ниска и през зимата. Причината ще е в ниската цена на природния газ, която се очаква да се задържи такава, прогнозира енергийният експерт Христо Казанджиев пред "Фокус". Именно в поевтиняването на синьото гориво е положителната тенденция, която е довела и до намаляването на тарифите на топлофикациите, казва още той.

За да останат обаче парното и топлата вода евтини, трябва да се ограничи максимално и изкупуването на преференциални цени на тока от когенерациите на дружествата, където инсталациите не са високоефективни, смята Казанджиев. Той препоръчва на тези компании да направят съответните инвестиции, за да постигнат по-голяма ефикасност на производството на ток и топлоенергия, а съответно и ще намалят разходите си.

В същото време трябва да се въведе и по-строг контрол за разплащане от страбна на топлофикациите на получени от тях стоки и услуги, препоръчва експертът. И допълва, че към момента много от дружествата имат задължения за получен газ от "Булгаргаз", а при някои сумите са доста сериозни.

Водещи

Най-четени