Летният душ става по-евтин 29.05 | 18:39

Регулаторът предлага сваляне на цените на топлата вода, но не за всички

От Кристиан Костурков

Летният душ за повечето българи, които живеят в градове с централно топлоснабдяване, ще излиза по-евтино. Това ще стане, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цените на топлинната енергия от 1 юли, които днес бяха публикувани на сайта й. От доклада се вижда, че за повечето топлофикации се предвижда намаляване на тарифите. Има обаче и такива, при които е предвидено цените да се вдигнат, макар и не с много.

Най-печеливши от ситуацията се очертава да бъдат бургазлии и търновци. За дружествата, които доставят топла вода в тези градове е предвидено най-сериозно намаление. Конкретно за Бургас КЕВР засега предвижда цената на топлата вода от 1 юли да се намали с 5.99%. За жителите на Велико Търново тарифите трябва да паднат още повече – с 6.4 на сто. Сред по-доволните от новите цени се очаква да бъдат и софиянци. Предвиденото намаление за столицата е 5.63%.

Поевтиняване на топлата вода се предвижда да има още в Пловдив – с 1.35% и Варна – с 0.21%. По-недоволни вероятно ще бъдат във Враца и Плевен, където КЕВР предлага цените на местните топлофикации да се вдигнат. Ако сега предложените тарифи бъдат окончателно одобрени от регулатора, който трябва да излезе с решение до края на юни, във Враца топлата вода ще поскъпне с 2.68%. В Плевен увеличението на цената пък ще е минимално – с 0.46 на сто.

1512111

*Цени без ДДС на топлинната енергия за 1 мегаватчас

Водещи

Най-четени