Ангелов: Интересуваме се от 3 от 6-те COVID-ваксини, за които ЕК преговаря 01.10 | 19:33

Която от тях бъде готова първа, веднага ще бъде достъпна и за българите, обеща здравният министър

От iNews.bg

Европейската комисия води преговори с 6 компании за осигуряване на ваксини срещу COVID-19. Здравното министерство е заявило участие и проявява интерес към три от тях, обяви пред депутатите от парламентарната здравна комисия министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

По думите му към останалите три фирми няма интерес, тъй като техните ваксини трябва да бъдат съхранявани при температура до - 80 градуса по Целзий, което е трудно приложимо в практиката.

Здравното министерство не планира включването на бъдещата ваксина срещу COVID-19 в имунизационния календар, категоричен бе министър Ангелов:

"Тогава, когато бъде готова, която и да е от тези три фирми, тези ваксини ще бъдат достъпни за българските граждани, като това, което за нас е най-важно, българските граждани да знаят, че ваксината, която ще бъде осигурена, ще е преминала през всички фази на клинично изпитване, ще е регистрирана в Европейската агенция по лекарствата, тя ще бъде безвредна, безплатна за българските граждани и тази ваксина ще бъде абсолютно доброволна".

Водещи

Най-четени