Ангел Кунчев: Българите се заразяват с коронавируса предимно зад граница 15.03 | 19:32

Засега болните у нас са малко на фона на населението, това е и целта на кризисните мерки, казва още той

От iNews.bg

"В болшинството от случаите България продължава все още да внася вируса, независимо от това дали са български или чуждестранни граждани. Голяма част от тях са пребивавали в някои от най-засегнатите страни. В случая Италия, Испания, Великобритания и Германия. Така или иначе вътрешното разпространение на вируса все още не е водещо. Все още сме на етап, в който осъществяваме внос на вируса. Така коментира разпространението на COVID-19 у нас в ефира на "Неделята на NOVA”, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Още сме в самото начало. 50 случая при население 7 милиона изобщо не е висока заболеваемост. Продължаваме да сме в опашката на Европа. Това е и смисълът на мерките, които до момента провеждаме – да дадем достатъчно време за подготовка и на здравната система, и на цялата страна да работи в тези условия. Започва да се преодолява недостигът на лични предпазни средства, работи се за осигуряването на машините за изкуствено вентилиране, от които ще имат нужда най-тежко засегнатите хора”, посочи още главният държавен здравен инспектор.

Кунчев определи изказването на проф. Венцислав Мутафчийски от събота като силно, емоционално и мотивирано. "Това убеди много хора, че ако досега са възприемали вируса като някаква хипотетична заплаха, то вече трябва да знаят, че шансът да се срещнат с него е голям и, че от тяхното поведение зависи дали това ще се случи рано или късно”, добави Кунчев.

Водещи

Най-четени