Болният от западнонилска треска в Пловдив вече е по-добре 04.09 | 16:19

Лечението протича според очакванията, по всяка вероятност ще се възстанови напълно

От iNews.bg

55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече от тестовете диагноза - западнонилска треска. След тежко прекоматозно състояние пациентът се подобрява, съобщават от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни заболявания, предаде БГНЕС.

Два дни дни преди първите оплаквания пациентът е бил на кратка частна екскурзия в Истанбул, разхождал се е около Босфора. Няма спомен да е бил ухапван от комари. На 7 август, вече в България, започва да се оплаква от гадене и болки в корема, стомашно разстройство. Съмнението за кървави изпражнения е повод да бъде приет във Втора клиника по хирургия в УМБАЛ "Св. Георги", но съмненията не се потвърждават, вместо това на втория ден в клиниката той вдига висока температура и получава световъртеж. След консултации с невролог и инфекционист, са проведени изследвания за паненцефалит- възпаление на сивото и на бялото вещество в мозъка.

На 9 август той е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Св. Георги", в първите два дни там състоянието му се влошава и става прекоматозно- изпада в сопор. Направени са му три изследвания със скенер и едно с ядрено-магнитен резонанс, който доказва диагнозата за паненцефалит. Междувременно две негови проби са изпратени в национална референтна лаборатория в София. Там на 3 септември се доказва, че заболяването е западнонилска треска.

Проведеното лечение на пациента е успешно, той вече е контактен и адекватен. Все още има лека пареза на левия крак, но прогнозата е добра, очаква се тя да премине. Провежда се рехабилитация и лекарите смятат, че през следващата седмица пациентът ще бъде изписан.

Водещи

Най-четени