Бръчките и оплешивяването - белег за проблеми със сърцето 07.11 | 10:26

Явните признаци на стареенето показват повишен риск от сърдечно-съдови заболявания

От Елена Кирилова

Видимо остарявате, но продължавате да се чувствате млади? Не разчитайте на това, съветват учените.

Според ново изследване, направено сред повече от 10 хил. души в рамките на 35 години, наличието на видими признаци на стареене са сигнал за нарастване на риска от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания, съобщава LA Times.

Проучването, направено от екип от Университета в Копенхаген, Дания, анализира данни, събирани от мащабно проучване на сърдечно-съдовите заболявания, в което се отбелязва дали подобни болести са налице, когато при хората се проявяват признаците на старостта.

Сред основните знака на стареенето са отбелязани оплешивяването на главата, побеляването, бръчките, отпускането на меката част на ухото. Според учените няма значение дали сте много побелели или имате твърде много бръчки. Експертите смятат, че наличието на поне три признака показва, че има 57% нарастване на риска от инфаркт. Освен това рискът от сърдечно-съдови заболявания като цяло скача с 39 на сто.

Според авторите на изследването е добре видимите признаци на стареене също да бъдат част от нещата, които се проверяват по време на профилактичните прегледи при личния лекар. По този начин по-лесно ще се установява дали има заплаха от по-сериозни заболявания и ще се обърне повече внимание на превенцията.

Водещи

Най-четени