Бум на „болест на хладилника“ или чревна инфекция във Варна 24.02 | 17:36

За една седмица регистрираха 9 случая

От Мая Александрова

Бум на заболели от чревна инфекция във Варна. За една седмица регистрираха 9 случая на така наречената "болест на хладилника” срещу едва 5 за последните 3 години.

Йерсинозата е чревна инфекция, която по принцип се среща доста рядко. Характеризира се с висока температура, диария, болки в ставите и втрисане.

"Човек не може да бъде източник на заразяването. Най-често се разпространява в този есенно-зимен период. От 1 до 7 дни е инкубационният период. Човек не е източник и имунитета, който се придобива е траен”, обяснява Миглена Коларова, главен инспектор в РЗИ-Варна.

Болестта се причинява от консумация на неизмити плодове и зеленчуци или при неправилното им съхранение в хладилника, тъй като бактерията се развива при ниски температури.
"В хладилника трябва да се прибират подсушени продуктите, не трябва да влизат влажни”, съветва Стоянка Арнаудова, главен инспектор към ОДБХ-Варна.

Специалистите съветват също да се поддържа много добра хигиена в хладилника.

"Най-правилно продуктите в хладилника трябва да се съхраняват разделно. Може да видите - на отделните рафтове са сложени различни видове продукти. Готовите за консумация храни трябва да бъдат на отделен рафт от тези, които тепърва им предстои кулинарна обработка”, казва още Арнаудова.

При нелекуване навреме йерсинозата може да усложни състоянието на пациента и да доведе до апендицит или артрит, предаде bTV.

Водещи

Най-четени