Бум на заболелите от хепатит А в Силистренско 31.10 | 11:53

Най-много болестта е покосила децата и тийнейджърите

От Теодора Кокаланова

Бум на заболелите от хепатит А, по-известен като "болестта на мръсните ръце", в Силистренско. В тази връзка не са отменени мерките с възникналия в силистренските села Зарник и Голеш епидемичен взрив от остър вирусен хепатит тип А. 

Заболелите са на възраст от три до деветнайсет години. Според д-р Теодора Начева - директор на РЗИ през последния месец болните в този район са се увеличили само с трима. "Това дава основание да се твърди, че има резултат от организираната профилактика", смята д-р Начева.

Продължава общохигиенният и дезинфекционен режим в училищата и в детските градини в селата Голеш и Кайнарджа, където учат децата от село Зарник. Въведени са и мерки по отношение на домашните контакти при нови заболели. 

Извършена е профилактика с човешки имуноглобулин и са обхванати около 400 деца. Обърнато е внимание на личните лекари, обслужващи населението в тези селища, при установяване на болен да се въведат наблюдения и да се направят експресни тестове на членовете на семействата на заболелите. 

Д-р Теодора Начева съобщи, че са регистрирани и пет единични случаи на заболели от вирусен хепатит тип А в Силистренската, Дуловската и Главинишката община, но те не са основание за безпокойство за разпространение на болестта, предаде БТА.

 

 

 

Водещи

Най-четени