Бургаската сол става хранителна добавка? 11.06 | 14:55

Тя не е рафинирана, не е обработена и промита

От Цанка Донкова

Идеята да се регистрирана нерафинираната млада сол наречена цвете на солта като хранителна добавка бе обсъдена на обществения съвет за Атанасовско езеро. Това стана ясно от думите на Радостина Ценова, отговорник по проект "Солта на живота”, съобщава агенция "Фокус”.

Солта се добива от бургаските солници разположени на територията на резерват Атанасовско езеро. Ценова обясни, че съществуват законодателни пречки.

"Според Българския държавен стандарт, солта трябва да е йодирана, а ако тази специфична сол бъде продавана като сол трябва допълнително да се йодира, а идеята е да се продава като натурален продукт, в който няма допълнителна обработка. Така възниква идеята да се регистрира като хранителна добавка”, обяснява Ценова.

Самата сол известна като цветето на солта бе представена миналата година на Фестивала на солта. Диан Томов, технолог в солниците разказа, че тя се образува от млади кристали през лятото на повърхността на водата.

"Те са много леки и не потъват, а морския бриз ги отнася на брега на басейна, където се събират от работниците. Тази сол не е рафинирана, не е обработена и промита. Тя е с по-високо съдържание на влага, съдържа естествен йод, бетакаротин, който се произвежда от едноклетъчно водорасло, който придава и розовия цвят на тази сол", разказва технологът.

По думите му, тя съдържа много повече микроелементи от трапезната сол. Свен с розов цвят, тази сол е и със специфичен вкус и силен аромат на море. Томов очаква до 2-3 месеца вече да се продава.

Водещи

Най-четени