Българските деца, страдащи от епилепсия, няма къде да се лекуват 04.09 | 15:50

Блокира се отварянето на първия здравен център за борба с болестта

От Теодора Кокаланова

Първият по рода си дневен център за деца с епилепсия е на път да бъде отнет от държавата още преди отварянето му. Помещението за центъра е дадено от Столичната община на Aсоциацията на родители на деца с епилепсия, но пари за ремонт и оборудване няма.

Да имаш дете с увреждане е ангажимент 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Майката на 6-годишната Йоанна - Елена Димитрова, е нейн личен асистент. Почива си само когато са на рехабилитация.

"Няма къде да я оставиш. Хората се плашат, не могат да я гледат. Страх ги е от диагнозата", обяснява майката. От Столичната община са предоставили на Асоциацията на родители на деца с епилепсия помещение за дневен център, където родителите да могат да оставят за няколко часа децата си, но сумата за ремонт и оборудване е непосилна за родителите.

"Някъде около 50 000 лева са необходими, за да можем да стартираме центъра. Ако до две години не стартираме работата на центъра, ще бъде отнето помещението", обясни Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Психолог, рехабилитатор, музикотерапевт и медицинско лице са само част от специалистите, който ще работят целодневно с децата в дневния център, съобщава bTV. По този начин родителите им не просто ще са свободни по няколко часа, но ще могат и да работят.

В България хората с епилепсия са около 75 000. Само децата са около 30 000. "Надявам се, че ще се намерят добри хора да помогнат. Ние българите сме добър народ", смята майката на Йоана.

 

 

Водещи

Най-четени