Вдигат парите за лечение на деца и бременни 03.05 | 12:29

Мерки за подобряване на заплащането на труда в болниците бяха набелязани на извънредна среща при премиера Бойко Борисов

От iNews

Мерки за подобряване на заплащането на труда в болниците бяха набелязани на извънредна среща при премиера Бойко Борисов.

 

Министър-председателя Бойко Борисов прие в кабинета си на "Дондуков" 1 председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, представителя на Сдружението на областните болници д-р Тодор Черкезов и председателя на Националното сдружение на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев, съобщиха от правителствения пресцентър. На разговорите присъстваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, заместник-министърът Жени Начева и директорите на "Пирогов" и Александровска болница проф. Асен Балтов и доц. Костадин Ангелов в качеството им на представители на сдружението на държавните болници. 

По време на срещата при премиера Борисов беше обсъден механизмът, по който болниците да получат допълнителни средства през второто полугодие на годината през бюджета на Министерството на здравеопазването и чрез увеличение на цени на клиничните пътеки по линия на здравната каса, се казва още в съобщението от правителствената пресслужба. 

Всички участници в разговорите при премиера Борисов се обединиха около решението приоритетно да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, свързани с детското и майчино здравеопазване.

 

Целта на срещата беше подобряване на оценката на труда на медицинския персонал у нас, обяви по-късно пред медиите министър Кирил Ананиев, цитиран от Канал 3.

 

Взе се решение по най-бързия начин ще се пристъпи към преговори за увеличаване на пътеките, които финансират лечението на деца и бременни, уточни шефът на БЛС.

 

Преди около месец правителството реши да отпусне 50 млн. допълнително за възнаграждения за медицинските сестри след техния протест. В срещата участваха и ръководствата на асоциациите на общинските и държавните болници.

 

По-късно премиерът Бойко Борисов качи новината за срещата си и на своята страница във фейсбук.

 

"С министър Кирил Ананиев проведохме среща с представители на съсловните организации в здравеопазването. Обсъдихме механизма, по който болниците да получат допълнителни средства през бюджета на Министерството на здравеопазването. Обединихме се около решението приоритетно да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, свързани с детското и майчино здравеопазване", написа Борисов в социалната мрежа.

Водещи

Най-четени