Вижте какво ще стане, ако ядете редовно домати 28.08 | 12:02

Според учените се понижава риска от рак на простатата

От Кремена Бедерева

Редовната консумация на домати, които са богати на антиоксиданта ликопен, понижава риска от рак на простатата, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от BBC.

Мъжете, които ежеседмично консумират повече от 10 порции домати, намаляват този риск с около 20 на сто. Експерти по раковите болести препоръчват балансиран хранителен режим, който включва много плодове и зеленчуци и малко количество червено месо, мазнини и сол.

"Мъжете, които изяждат голямо количество плодове и зеленчуци, поддържат здравословно тегло и водят активен живот", заяви Ванеса Ер от университета на Бристол. Екипът й изследвал хранителния режим и начина на живот на около 20 000 британски мъже на възраст между 50 и 69 години.

Учените установили, че мъжете, които всяка седмица консумират над 10 порции домати, включително пресни домати, доматен сок и боб в доматен сос, са с 18% по-малък риск от рак на простатата. Препоръчваната консумация на 5 или повече порции плодове или зеленчуци дневно пък намалява този риск с 24 на сто в сравнение с мъжете, които изяждат две и половина или по-малко порции дневно.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че доматите могат да играят важна роля за превенция на рака на простатата - отбелязаха учените. - Все пак са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят тези заключения."

Водещи

Най-четени