Внимавай какво говориш! Думата "дебел" става забранена в офиса 19.12 | 09:20

Наднорменото тегло може да бъде считано за увреждане, реши Европейският съд

От Христина Рафаилова

В скоро време използването на думата дебел може да стане  напълно забранена на работното място. След решение на Европейския съд работодателите ще трябва да спазват  нови правила.  

Магистратите обявиха, че в някой случаи  наднорменото тегло може да се смята за  увреждане и болест. 

Решението на съда е обвързващо за всички страни членки. Поради това може да се наложи фирмите да  въведат нови подобрения в офиса заради постановеното от магистратите, коментира BBC.  Работодателите вероятно ще трябва да преценят  всеки един от служителите си и ако има нужда да предоставят  на тези, които имат нужда по – широко столове или да осигурят специални места за паркиране. Също така ще трябва да предприемат мерки, за да защитават хората с повече килограми от  словесен тормоз. 

Магазините, кината и ресторантите ще имат още по – големи проблеми. Те ще трябва да осигуряват например специални места за сядане за клиентите си. В подобна ситуация може да се окажат и футболните стадиони. 

Магистратите се произнесоха по случай на датчанин, който работил като  детегледачка, но бил уволнен, защото бил пълен.  

Съдиите заявиха, че затлъстяването  само по себе си не е увреждане , но ако човек има дългосрочни  проблеми поради  затлъстяването си и за това трябва да  бъде защитен от закона. 

Водещи

Най-четени