Внимание! Купуваме опасно мляко от уличните търговци 22.08 | 08:55

Температурата не отговаря на изискванията. Само за час броя на микроорганизмите може да се удвои

От Теодора Кокаланова

Температурата при която трябва да се съхранява прясното мляко от производителя до вкъщи е между 2 и 6 градуса. Температурата в един автомобилен багажник, в какъвто се продава прясно мляко по пазарите обаче, съвсем не е такава.

Само за час броят на микроорганизмите в прясното мляко може да се удвои, ако то е изложено на високи температури. Това обаче съвсем не притеснява някои търговци, които въпреки жегата, използват за витрина багажника на колите си, съобщава Нова телевизия. 

Според експертите млякото не е годно за консумация, защото броят на микроорганизмите може да достигне рекордни стойности на соматичните клетки, които показват какво е здравословното състояние на животното. Какви ще бъдат последствията зависи от организма на всеки човек. 

По думите на специалистите е задължително такива продукти да не се купуват от нерегламентирани обекти. Ако все пак държим да си купим домашно прясно мляко, експертите от Агенцията по безопасност на храните съветват да се доверим на мляко от селектирани и контролирани ферми.

 

Водещи

Най-четени