Внимание! Кърлежите плъзнаха и разнасят болести 28.03 | 13:27

Първи случай на Лаймска болест регистриран в Хасково

От iNews.bg

Със затоплянето на времето плъзнаха и кърлежите. Лекарите в Хасково отчитат вече първия случай на Лаймска болест през последната седмица. Болестта се предава чрез ухапване от заразен с рицинов вирус кърлеж.

Случаят на опасната болест в Хасково е единственият, регистриран до момента в страната. Това обаче не означава, че няма и други, на които хората не са обърнали внимание и не подозират или пък са били ухапани, но се са отишли на лекар.

За препоръчване е при намиране на кърлеж веднага да се отиде на лекар, където да бъде изваден и изпратен на лабораторен анализ. Първите симптоми на Лаймска болест са невинни – пояявва се подуване на лимфните възли след 10-14 дни, зачервяване около мястото на ухапването и се поддържа температура около 37 градуса, придружена с лека отпадналост.

Не е задължително всичките три симптома да са налице, затова бъдете внимателни, съветват специалистите. Болеста изобщо не е опасна в началото, ако се вземат мерки и се предпише специален антибиотик, който да унищожи опасния вирус. Ако това не се направи, последиците ще са тежки и страшни – постепенно отказват всички функции на организма, което отнема няколко години. Накрая задължително изходът е летален.

Независимо дали кърлежът е носител на опасна болест (освен лаймска болест, причинява и още по-страшната Хеморогична треска), в първите няколко часа от ухапването е по-вероятно да не зарази човешкия организъм и да няма последици. Във всички случаи обаче е най-добре да се обърнем към лекар и задължително да ни поставят инжекция против тетанус.

От националния център по обществено здраве и анализи информират и за един случай на трихинелоза в област Хасково.

Водещи

Най-четени