Внимание! Сьомгата е сред най-опасните храни 18.10 | 16:34
Известен наш диетолог потвърждава, че този деликатес е токсичен
Сьомгата е най-токсичната храна на света. Тя се продава като скъп деликатес и купувачите не подозират, че в нея има съдържание на диоксин, който е канцерогенен. В рибите се натрупват вредни вещества, главно при отглеждането им във ферми. Според учени това се дължи на използваната храна. Това съобщи наскоро френски журналист, но го потвърди и известният български диетолог проф. Донка Байкова.
По думите й сьомгата е много полезна, белтъчна храна, богата на Омега 3 мастни киселини, но е и много мазна. 100 грама сьомга съдържа около 200 калории, която е с богато мастно и водно съдържание.
"Диворастящата сьомга е с около 25% по-ниско калорична, с по-малко наситени животински мазнини, а по-богата на Омега 3, на минерали, витамини, изобщо с по-добра хранителна стойност. Но тя започва да изчезва от големите водоеми и сьомгата, която ние консумираме, обикновено е от развъдници. Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца я пренасят на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат по-нататък и я хранят докато стигне до определен размер. Това са много екземпляри, които се отглеждат в малки площи и се хранят с различни смески", обясни за БНТ проф. Байкова.
Водещи
-
Делян Добрев: Отправната точка на дефицита е 9%, а не 3%
"Положението е отчайващо, министър Петкова трябва да е магьосник, за да се справи с тази...
26.01 | 18:00
Най-четени
-
Наркокартел вдигна мeрника на Боевски, издаде му смъртна присъда
Олимпийският шампион по вдигане на тежести от игрите в Сидни се покрил вдън земя
26.01 | 15:00
-
Костадинов: Унищожаването на българския лев е смърт за финансовата ни система
Ако те решат с фалшиви данни да ни вкарат в еврозоната, ние ще ги подпалим, закани се той
26.01 | 16:00
-
Пеканов: Страховете от еврозоната не са основателни
В бюджета не липсват 18 млрд. лв, а между 5 и 9. Те лесно могат да бъдат намерени, смята...
26.01 | 10:20