В бъдещето ни чакат бактерии вместо лекарства 16.01 | 13:03

Новото натурално лечение чука на вратата

От Кирил Русев

Модерното общество обича да е близо до природата и дава мило и драго за всякакви натурални продукти, но в същото време изпада в ужас от мисълта за микроби и бактерии. Истина е, че около нас е пълно с микроорганизми, които са в състояние да ни разболеят, но от друга страна, съществуват и такива, които са полезни за нас.

Нашумелите в последно време пробиотици са именно това – коктейл от "добри" бактерии, които оказват профилактично влияние върху човешкия организъм. Сега учените издигат тази идея на ново равнище и имат намерение да включат бактериите не само в хранителните добавки, но и в лекарствените средства.

Флората, която обитава червата ни, има сериозна роля в процеса на храносмилане и усвояване на храната. Понастоящем компанията Seres Health експериментира с употребата на бактерии в борбата срещу един често срещан проблем, известен като Clostridium difficule.

Това е бактерия, която предизвиква драстични нарушения в храносмилането, ако се случи така, че конкуриращите я бактерии бъдат унищожени в резултат от лечение с антибиотици. Обичайните симптоми на C. difficile се изразяват в разстройство и подуване, но тя може да бъде и смъртоносна. Понастоящем в САЩ от нея умират средно по 14 000 души годишно. Seres са достигнали до тяхна версия за комбинацията от "най-здравословни" бактерии и са ги комбинирали в хапче, което ще лекува C. difficile. Формулата ще остане в тайна, за да може интересите на бизнеса да бъдат защитени.

Съвсем естествено, конкуренцията между фармацевтичните компании провокира някои спорни практики като разработването на генномодифицирани бактерии с цел патентоването им.

Друга потенциално негативна страна на този тип лечение е, че то също може да има странични ефекти, вариращи от раздразнение в червата до кой знае какво. Все пак чревната флора е нещо изключително комплексно и няма двама души на този свят с напълно идентичен набор от микроорганизми, дори и еднояйчните близнаци.

Тестовете през океана продължават, но бактериите наистина имат силата да променят бъдещето на медицината, позволявайки формулирането на алтернативни лечения, които са по-натурални от настоящите. 

Водещи

Най-четени