В нещо сме по-добри от останалите европейци - затлъстяваме с по-бавни темпове 23.01 | 18:00

Най-голям проблем с килограмите имат в Американска Самоа

От iNews.bg

Българите обичат да се хвалят, че са красиви и умни, но сме напът да загубим тази си слава, като  населението у нас започва масово да пълнее.  Според  световната карта, изготвена от учени от Оксфордския университет,  20% от българите са с наднормени тегло. Данните са стряскащи съвсем не от естетическа гледна точка. Според редица изследвания  пълнеенето е една от основните причини за заболявания свързани с нарушаването на метаболизма и сърцето. Хиляди европейци загиват именно заради затлъстяването. 

Учените са разработили и  цветна скала, която илюстрира  доколко теглото е проблем в дадена страна. Държавите с най – малко пълни хора са оцветени в тюркоазено зелено, а най – затлъстяващите страни са в ярко червено. 

За щастие страната ни не е сред  държавата със стряскащ процент на населението свръх килограми.  България се намира в средата на скалата, но едва 20% ни делят от нациите, задъхващи се под тежестта си. 

Съседна Румъния  обаче може да ни засрами, където едва 10 на сто от гражданите страдат от затлъстяване. Най – критично  на европейско ниво е положението в Чехия, където 30% от хората имат проблем с килограмите. 

В  повечето държави на Стария континент  като Германия, Великобритания и Полша 25% от населението е с наднормено тегло. Американците   продължават да се славят като една от най – пълните нации, където 35 на сто се задъхват от килограмите си. Най – пълни са хората обаче в Американска Самоа, където 75 на сто страдат от  затлъстяване. Второто и третото място са заети от Наури и островите Кук. 

Най – нисък дял на населението със свърх тегло са страните в Африка, като е Бангладеш и Етиопия   са едва с 1%  от свръх тегло. 

Водещи

Най-четени