Генномодифицирани комари в борба срещу тропическата треска 26.01 | 10:55

Експеримент в Малайзия предизвика остри критки

От Нели Минчева

Малайзия пусна в природата шест хиляди генетично модифицирани комари в рамките на тестова програма, насочена за борба с болестта денга – тропическа треска, подобна на маларията, съобщава АФП.

Това е първи подобен опит за овладяване на болестта, който се прави в Азия, но програмата среща и немалко критики, тъй като според експерти начинанието може да се окаже рисковано.

Гените на пуснатите комари са променени така, че създаваното от тях поколение умира по-бързо, което в средносрочен план би трябвало да доведе до значителен спад на популацията от насекомите в експерименталния регион.

Предавана от женския комар, денга предизвиква силна треска, придружена с главоболие, която може да причини смъртта на заболелия, ако той не бъде лекуван навреме.

Тестът е започнал на 21 декември и е приключил на 5 януари. Предстои той да бъде анализиран, съобщава агенцията.

Според организация за защита на здравето и околната среда остро критикуват програмата и определят решението за модифициране на гените на комарите като прекалено рисково.

"Изненадван съм, че са я пуснали (програмата) без предварително съобщение въпреки силните опасения на неправителствените организации, но също и на учените и населението в засегнатите райони", коментира представител на организацията.

Водещи

Най-четени