Гони ли ви махмурлук? Ами сега? 01.01 | 12:05

Няколко прости съвета да помогнете на черния дроб да се справи с препиването

От Антония Михайлова

На всекиго му се е случвало поне веднъж в живота си да разбере що е то махмурлук. Подобен въпрос добива особена актуалност на празник като Нова година, когато се съберем край масата и в тостове, шеги и закачки си сръбнем повечко.

Е, на другия ден на мнозина им се налага да "реанимират" и ако и вие сте между тях, тук има няколко съвета да се справите със собствени сили. Подминаваме традиционния "бульон трезве", ще разберете защо. Ще се спрем на други прости методи да помогнете на горкия ви черен дроб да се справи по-бързо.

Първо ще споменем, че причината за махмурлука е отравяне. Алкохолът след няколко часа се разпада на отровни вещества и на организма му се налага да се бори с токсините. Освен това в резултат на препиването започват да се натрупват други вредни вещества, които в обикновени условия биха били окислени и изведени навън.

Не особено качественият алкохол силно натоварва черния дроб и той започва да се опитва да неутрализира токсичните примеси, които са доста на брой в некачественото пийване.

И така, лицето отича, макар мнозина да са убедени, че алкохолът предизвиква обезводняване. Всъщност при махмурлука има недостиг на циркулираща кръв. А вода след препиване има много, просто течността е разпределена доста неравномерно.

Независимо че алкохолът ни кара да си полегнем да поспим, мозъкът не успява да получи пълноценна почивка. И тук не става въпрос за отравянето, алкохолът възпрепятства така наречената фаза на бърз сън, по време на която се случват съновидения. А по време на сънищата организмът си почива най-добре.

Та, с други думи, като си легнем да поспим с пияна глава, то дори продължителният сън не възстановява силите, макар някои да твърдят, че няма по-добро средство срещу махмурлука от добрия и продължителен сън. Разбира се, ако имате възможност, легнете си и си отспете юнашки! Учени пък твърдят, че причината за главоболието след препиване е масовата гибел на клетки от главния мозък.

И така, какво да правим, ако сме препили?

Изброените методи са свързани преди всичко с бързо отстраняване на причините сутрин да се чувстваме толкова зле. И е разбираемо, че в много отношения те са сходни с лечението от отравяне.

  • За да се избавите бързо от отравянето с алкохол, е полезно да пиете колкото се може повече чиста вода, може подсладен чай – захарта възстановява дефицита на глюкоза. Популярните средства "бульон трезве" от зелев сок или саламура от кисели краставички не са желателни, тъй като солта възпрепятства извеждането на течности.
  • Ако заедно с махмурлука главата ви буквално се пръска, за да се справите възможно най-бързо с болезнените усещания, поставете студен компрес на челото.
  • Обикновено в състояние на алкохолно отравяне не ни се иска да чуем за ядене. Затова, за да поддържате сили, хапнете малко плодове или зеленчукова салата.
  • Полезно е през деня да изпиете половин литър айрян, той ще ускори възстановяването на дейността на стомашно-чревния тракт.
  • Може да вземете няколко таблетки активен въглен. Той свързва токсичните вещества в стомаха и помага по-бързо да се отървете от тях, а от това определено ще ви олекне.
  • Ефективно средство да се отървете от болезнените симптоми е пчелният мед. Половин чаша мед, разтворен във вода, се пие на малки порции през деня.
  • Китайците пият зелен чай, а американците използват доматен сок, разбъркан със сурово яйце, за да се отърват от махмурлука. Ние не сме пробвали тези методи, така че нищо не можем да кажем за тях.

Колко дълго трае махмурлукът, зависи от различни фактори. Тези, които си пийват по-рядко и са прекалили изведнъж, може да усещат неразположение няколко дни.

Скоростта, с която алкохолът се неутрализира в черния дроб, е около 10 мл на час. Тоест тестът за алкохол ще даде отрицателен резултат, ако сте пили 10 часа преди да го направите. Добрата новина за любителите на водката е, че тя най-рядко в сравнение с другия алкохол предизвиква махмурлук. Все пак не си правете експерименти, де!

Водещи

Най-четени