Градски митове и бабини деветини за оплешивяването 14.05 | 14:35

Вероятни и невероятни

От Кирил Русев

Да кажем, че оплешивяването е проблем за мъжката част от населението би било като да заявим, че СПИН е досадно заболяване. Оплешивяването е толкова масово и може да бъде такъв удар върху самочувствието на един господин, че всяка година се харчат милиони за всевъзможните начини на справяне с него. Тези начини са толкова много и толкова неработещи, че заслужават да им бъде посветена цяла отделна статия. Това обаче ще се случи някой друг път, защото преди това трябва да видим какви митове и легенди са били сътворени от човешкия ум по повод причините за възникването на този проблем.

За да стигнем до тяхното изброяване обаче трябва да знаете, че истинската причина за появата на т.нар. андрогенна алопеция е многофакторна. Тоест, тук става дума за комбинация от фактори, в това число хормонални, генетични и донякъде - демографски и поведенчески. А ето ги и факторите, които нямат значение...

Оплешивяването се предава по майчина линия. Въпреки че науката демонстрира по-голяма вероятност за оплешивяване при плешив родител по майчина линия, липсата на плешиви роднини от страна на майка ви не е гаранция за гъста и буйна коса до края на живота ви.

Старост-нерадост. Оплешивяването прогресира с напредването на възрастта, но има много 20 и 30-годишни мъже, които страдат от липсата на сериозен процент от косата си. По принцип важи правилото, че колкото по-рано започне да оплешивява един мъж, толкова повече ще оплешивее с годините.

Носите шапка? Спокойно, между носенето на шапки и вероятността за оплешивяване няма каквато и да било връзка. Напротив, шапката е един от добрите начини за прикриване на този недостатък, ако го намирате за притеснителен на улицата.

Злоупотреба с продукти за коса. Хората имат навика да обвиняват "химията" в козметичните продукти за всяка здравословна беда на съвременния човек, но бъдете сигурни, че тя няма нищо общо с оплешивяването при мъжете. Да, някои алергични реакции към съставки в козметиката могат да причинят косопад, но това е съвсем различно нещо.

Слънцето е виновно. Макар и по-рядко срещан, този мит също циркулира в публичното пространство. Твърде жалко за него, защото засега науката не познава механизъм, по който излагането на слънце (или солариум) може да причини оплешивяване.

Твърде много въглехидрати. Напоследък е много модерно да се ограничават въглехидратите в диетата, тъй като някои хора са убедени, че именно те са виновни за затлъстяването. А щом са виновни за това, няма как да не им припишем и още нещичко. В интерес на истината в богатите на въглехидрати храни се съдържат много хранителни вещества, които могат да забавят този процес.

В този контекст не можем да не споменем, че между затлъстяването и оплешивяването има известна връзка, но все още не е сигурно дали тази връзка е причинно-следствена, случайна или пък се дължи на трети фактор, който не е бил взет предвид.

Стрес, стрес и пак стрес! Тук има зрънце истина, защото прекомерният физически и емоционален стрес може да допринесе за влошаването на проблема, изменяйки хормоналния баланс в тялото. Имайте предвид обаче, че сам по себе си той не може да се разглежда като причина.

Ах, този секс! И това сме чували. Нямаме представа как някой може да е стигнал до подобно заключение, но то със сигурност не е истина. Не е вярно, също така, че плешивите мъже са по-атлетични в полово отношение.

 

Единственото хубаво нещо, което може да се каже в този контекст, е че психолозите са установили, че колкото по-малко коса има един мъж на главата си, толкова по-предпочитан е той като съпруг и баща, защото подсъзнателно вдъхва повече сигурност и доверие.  

Водещи

Най-четени