Гроздовите семки имат неподозирани лечебни свойства 19.02 | 11:18

Те увеличават ефективността от химиотерапията при рак на дебелото черво

От Теодора Кокаланова

Гроздовите семки значително увеличават ефективността от химиотерапията при рак на дебелото черво, като в същото време намаляват появата на странични ефекти, установиха австралийски учени. При това екстрактът не влияе на здравите клетки, докато химиотерапията не може да действа селективно. Тя уврежда и здравите клетки.

Намаляването на възпалението достига 55%, а спирането на растежа на раковите клетки е на равнище 26%. Според специалистите, екстрактът от семките на гроздето може да помогне не само в лечението на рака на дебелото черво, но и при терапията на други чревни заболявания. Важен момент е, че търговската версия на екстракта, вече съществува на пазара. 

По данни на Nature World News, тайната се крие в  антиоксидантите в семките, в дъбилните вещества и полифенолите. Те притежават мощно противовъзпалително и противораково свойство.

Австралийските учени от Училището за агрикултура, храна и вино (School of Agriculture, Food and Wine) към университета в Аделаида предлагат екстрактът от гроздовите семки да се приема перорално, за да се намалят степента на възпаление и уврежданията на дебелото черво, предизвикани от химиотерапията, съобщи БТА.

Водещи

Най-четени