Двама си поделят Нобела за медицина 07.10 | 15:00

Американцте Виктор Амброс и Гари Рувкун спечелиха наградата за 2024 г. за откриването на микроРНК и нейната роля в генната регулация

От iNews

Американските учени Виктор Амброс и Гари Рувкун спечелиха Нобеловата награда за медицина през 2024 г. за откриването на микроРНК и нейната роля в генната регулация, съобщи Ройтерс.

Нобеловата асамблея отбеляза, че лауреатите са открили новия клас малки РНК молекули, които играят решаваща роля в генната регулация. Тяхното новаторско откритие разкри напълно нов принцип на генна регулация, който се оказа от съществено значение за многоклетъчните организми, включително хората, поясняват от асамблеята.

Победителите за медицина се избират от Нобеловата асамблея на медицинския университет Каролинска институт в Швеция и получават наградна сума от 11 милиона шведски крони (1,1 милиона долара).

Както всяка година, наградата за медицина е първата в редицата Нобелови награди, която се връчва. Носителите на останалите пет ще бъдат разкрити през следващите дни.

Създадени по волята на шведския изобретател на динамит и бизнесмен Алфред Нобел, наградите се присъждат за пробиви в науката, литературата и мира от 1901 г. На по-късен етап е добавена и награда за икономика.

Водещи

Най-четени