Деменцията е лечима - със здравословно хранене 11.03 | 22:00

Консумирането на плодове, зеленчуци и риба намалява риска от болестта с 90%

От Теодора Кокаланова

Здравословното хранене на средна възраст може да предотврати развитието на деменция. Авторите на финландско изследване са установили, че ако хората включват изобилие от плодове, зеленчуци и риба в менюто си рискът да получат деменция след 40-годишна възраст значително би намалял. 

Проучването разкрива, че повишеният прием на наситени мазнини от масло, сладкиши и нездравословни храни е свързан с отслабване на когнитивните функции и с по-голям риск от деменция. Придържането към здравословно хранене на възраст между 40 и 50 години обаче съществено намалява опасността от деменция след 60-годишна възраст с внушителните 90%. 

Изследването е първото по рода си в света, посветено на връзката между храненето на средна възраст и риска от развитието на невродегенеративното заболяване по-късно в живота. По време на този житейски период настъпват първите промени в мозъка, които могат да доведат до диагностицирането с деменция след около 20 години, смятат авторите на изследването, пише в. "Deily Express".  

Проучването обхванало 2000 души, наблюдавани в продължение на две десетилетия. Умерената консумация на кафе - между три и пет чашки дневно, също се свързва с понижен риск от деменция и болест на Алцхаймер по-късно в живота. Изследователите отново подчертават, че е важно в менюто да преобладават плодове, зеленчуци и риба, и да се изключат продукти като преработени меса, сладки неща и подсладени газирани напитки, предаде БТА.

Водещи

Най-четени