Депутат от ДПС зове: Да хвърлим снайперисти и спецчасти срещу африканската чума 25.07 | 12:45

Тук трябва да направим като в Чехия, а не да откриваме топлата вода. Първо – чехите обявиха с ясен глас, че държавата ще избие всички прасета "заден двор" и ще обезщети всички стопани, без значение дали са регистрирани или не

От iNews.bg

Депутатът от ДПС Бюрхан Абазов заяви, че всички мерки, които държавата досега е взела по повод афрканската чума по свинете са неадекватни. 

"Всички мерки, които взеха управляващите досега, са неадекватни, хаотични, закъснели и некоординирани. Институциите в България не сработиха в тази критична ситуация", заяви Абазов.

 

Според него трябва да се вземат мерки като за извънредна ситуация и военно положение, защото иначе заразата ще се разпространи. За пример Абазов даде Чехия, където беше констатирано огнище на болестта, но тя се пребори изцяло с нея, а изследванията през последните 6 месеца не показват наличие на вируса.
"Тук трябва да направим като в Чехия, а не да откриваме топлата вода. Първо – чехите обявиха с ясен глас, че държавата ще избие всички прасета "заден двор" и ще обезщети всички стопани, без значение дали са регистрирани или не", каза Абазов.

 

Според него позицията на земеделското министерство, че ще обезщети единствено регистрираните животновъди е "самоубийство", защото нерегистрираните ще скрият своите животни.

"Втората причина са дивите прасета в горите. При нас ангажимента да се намали популацията им го прехвърлихме да ловните дружинки. Те няма да я свършат тази работа. Как е направено в Чехия – спецчасти, елитен корпус, снайперисти, нощно виждане. Като във военно положение", категоричен бе Абазов.

 

Той се пошегува и със специално изградената ограда с Румъния, която трябваше да възпира преминаването на заразени животни от северната ни съседка, където също са регистрирани много огнища.

"Оградата беше като за детска площадка, с височина един метър. Около нея намериха едно мъртво прасе, а изследванията показаха, че то е умряло от смях", каза Абазов.

Водещи

Най-четени