Джипитата скочиха срещу правила и глоби в новия договор с касата 22.02 | 15:56

Домашните лекари критериите да са препоръчителни, а санкциите да отпаднат

От iNews.bg

Общопрактикуващите лекари в страната не са съгласни с критериите, заложени в проекта за нов Национален рамков договор и настояват въпросните изисквания да са с препоръчителен, а не със задължителен характер. Джипитата настояват в проекта за договор да отпаднат текстовете, които предвиждат до 100 лв. глоба за лекар, нарушил критериите. Това обясни за Дарик председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Според него не може да бъде критерий за качество, например продължителността на прегледа при джипито, тъй като тя зависела от това колко време лекарят и пациентът ще си говорят в кабинета.

"Изготвените критерии и предвидените санкции за джипитата в новия договор са в несъответствие с действащата в страната нормативна уредба. Предлаганите от касата критерии в голямата си част цитират идеалните стойности при определено лечение, което не е критерий за качество, а терапевтична цел", допълни специалистът и даде пример с високия холестерол.

"Например ти си дебеланко, хапваш си, пийваш си, аз ти давам хапчета и какво ли не, обаче резултатът е никакъв. Има и друг вариант - ти си спазваш всичко, аз ти давам лекарства, но пак не се получава. Нивото на мазнините в кръвта, каквото тия хора са го написали, е идеалната цел, а такава цел в световен мащаб е не повече от 30%", коментира Киров.

Според него в предлаганите критерии за работата на джипитата се залага задължителна продължителност на прегледите, която "никъде в медицината не се ползва като измерител на качеството и единствено може да обслужва желанието на касата да създава условия за санкциониране".

"Ние си познаваме пациентите. Като е половин час, прегледът по-качествен ли е от този, който е 5 минути, или 10, или 15?", пита доц. Киров. И заключва, че "не касата е тази, която трябва да оценява качеството на работата на лекарите, а съсловните организации". 

Водещи

Най-четени