Джипита: Здравната каса няма да покрива цената на лекарствата на хронично болни догодина 12.12 | 12:00

В Рамковия договор за 2020 г. има текстове, ограничаващи правата на тези пациенти, алармират лекарите

От iNews.bg

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в София предупреждават, че в проекта за Рамковия договор за 2020 година има текстове, които ограничават правото да се лекуват хронично болните пациенти с лекарствени продукти, заплащани от Здравната каса, съобщава БНР. Според Сдружението, така хора с тежки заболявания като диабет, сърдечна недостатъчност и по-тежките форми на хипертония ще трябва да купуват по-голямата част от необходимите им медикаменти на свободни цени.

От Пациентски организации "Заедно с теб" в обръщение до медиите посочват, че са силно притеснени от тези факти и от това, че се крие проекта на Рамковия договор.

Пред БНР заместник-председателят на Лекарския съюз д-р Николай Брънзалов потвърди притесненията:

"Основният потърпевш ще бъде пациентът, а за лекарите ще доведе до допълнително административно натоварване, което е огромно и никой няма да се съгласи в този му вариант. Ние настояваме на първоначалния вариант. Само с едно пояснение  - да се пишат лекарства по наредба четири. Това иначе е с цел икономии и е написано от хора, които никога не са виждали болни хора и никога не са ги лекували".

Събор на Лекарския съюз се събира утре, за да реши дали да подпише Рамковия договор.

Водещи

Най-четени