Джипито без право да предписва лекарства от определена марка 25.02 | 14:00

Пациентът сам ще избира в аптеката да купи евтин или скъп вариант на медикамента

От iNews.bg

Скоро личните лекари няма да имат право да предписват конкретно лекарство на пациентите. В рецептата те ще записват международното име на медикамента, а пациентът сам ще прецени на коя фирма-производител да закупи лекарството, съобщава Нова телевизия.

Промяната предизвика сериозно недоволство, а според лекари тя крие опасности за пациентите. Собствениците на аптеки обаче подкрепят нормативната промяна.

"Лекарят, предписвайки международно наименование, предписва група продукти с различни търговски наименования. Пациентът може сам да избере най-евтиното от тази група", обясни Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

На различните фирми са различни и цените. Според фармацевтите така ще можем да спестим пари.

По този начин ще се пресече и корупционната практика личните лекари да предписват най-скъпите на пазара лекарства срещу незаконно възнаграждение от страна производителите.

Лекарите обаче са против промяната и предупреждават, че "по-евтиното не означава най-доброто".

"Немски автомобил е мерцедесът, немски автомобил е и трабантът. Но са различни, нали? Различните фирми ги произвеждат под различни наименования, но различните фирми произвеждат по различни стандарти и с различно качество", заяви д-р Гергана Николова.

 

 

 

Водещи

Най-четени