Диетата на бременните жени може да доведе до преждевременно раждане 06.03 | 18:45

"Западната" диета носи най-голям риск за преждевременно раждане

От Боян Кърпачев

Бременните жени, които са на "разумна" диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и които пият достатъчно количество вода, имат значително по-малък риск от преждевременно раждане. Това показва проучване, публикувано днес в bmj.com. "Традиционния" модел на хранене с варени картофи, риба и варени зеленчуци също се свързва със значително по-малък риск.

Въпреки, че тези констатации не могат да установят директна причинно-следствената връзка, те идват в подкрепа на диетичните съвети за бременни жени, които препоръчват да яде балансирана храна, включваща плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и риба и да се пие достатъчно вода.

Фактите показват, че хранителните навици на майката може да се отразяват пряко върху нероденото дете, затова изследователите, базирани в Швеция, Норвегия и Исландия решили да да проучат дали съществува връзка между майчината диета и преждевременно раждане.

Учените изследвали и анализирали данни от проучване на преждевременните раждания сред 66 000 жени между 2002 и 2008 година в Норвегия.

Участничките попълвали въпросник относно диетичните навици през първите 4-5 месеца от бременността. За по-голяма достоверност от извадката били изключени болните от диабет майки. В изследването взели под внимание само майките, родили по едно и то здраво бебе.

Факторите, които може би са оказали влияние върху резултатите, включително възраст на майката, история на преждевременното раждане и образованието, също са били взети под внимание. За преждевременно било определено всяко раждане между 22-ра и 37-а седмица от бременността.

Изследователите са идентифицирани три различни начина на хранене. "Разумното" хранене включва ядене на плодове, зеленчуци, пилешко, масла, пълнозърнести продукти, богати на фибри храни и вода (като източник на течности). "Западната" диета включва солени и сладки бързи храни, бял хляб, десерти, преработени месни продукти и подсладени газирани напитки. "Традиционната" (за северните народи) диета включва картофи, риба, варени зеленчуци, нискомаслено мляко и бульони.

От 66 000 бременни жени, преждевременно раждане било отчетено при 3505 (5.3%) от тях.

След коригиране на някои фактори, екипът установява, че като цяло "разумния" модел на хранене може да се свърже със значително по-малък риск от преждевременно раждане, особено сред жените, които за първи път ще имат бебе.

Изводите показват, че увеличаването на приема на храни, свързани с разумния модел на хранене е по-важно, отколкото пълното изключване на преработените храни, храната от заведенията за бързо хранене и нездравословните закуски, казват авторите.

Тези открития са важни, тъй като превенцията на преждевременното раждане е от голямо значение в съвременното акушерство. Те също така показват, че преждевременно раждане може в действителност да бъде преопределено от майчината диета.

В придружаваща редакционна статия проф. Лусила Постън от Кралския колеж в Лондон казва, че здравословното хранене по време на бременността е винаги една добра идея.

Водещи

Най-четени