Днес е и Световният ден за борба с Алцхаймер 21.09 | 15:48

Заболяването е описано за пръв път преди 112 години

От iNews.bg

Освен Деня на мира, на 21 септември отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер, предадоха БГНЕС и БНТ. Тя се характеризира със загуба на памет, способност за рационално мислене, способност за навигация в пространството и грижа за себе си. Заболяването е описано за първи път през 1907 г. от немския психиатър Алоис Алцхаймер, от когото получава името си.

Няма категоричен отговор на въпроса как със сигурност да разпознаете болестта на Алцхаймер. Например, проблемите с паметта могат да се окажат леко когнитивно увреждане, което може да доведе до болестта на Алцхаймер. Пациентите с леко когнитивно увреждане имат по-лоша памет от своите връстници, но симптомите не пречат на ежедневния им живот, обяснят специалисти

"За много хора сигналът за началото на ранния етап на болестта на Алцхаймер са не-паметните аспекти на когнитивното съзнание, например, проблемът с намирането на правилните думи, проблемите със зрението и пространствената ориентация, нарушената способност да логични разсъждения вземането на решения", казват от Националния институт по здравеопазване.

Организацията отбелязва, че възрастта на хората все още се счита за основен рисков фактор за болестта на Алцхаймер.

"Учените смятат, че кога и как започва и прогресира болестта на Алцхаймер, зависи от много фактори. Най-важната известна причина е възрастта. Броят на хората с това заболяване се удвоява на всеки пет години над 65 години", казват експерти от института.

Според организацията днес около една трета от всички хора над 85 години могат да страдат от болестта на Алцхаймер. Само в САЩ болестта е диагностицирана при 5,5 милиона души над 65 години.

Експертите предполагат, че комбинация от генетика, начин на живот и околната среда също може да има значение, но значението на всеки един от тези фактори за увеличаване или намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер е индивидуално.

Водещи

Най-четени