Днес е пикът на грипната епидемия у нас 02.02 | 12:00

"След утихване на най-големия интензитет на грипната епидемия обикновено се появяват усложненията, които най-често са пневмонии", каза проф. Кожухарова

От iNews.bg

"При грипа е малко опасно да се правят прогнози, дори и близки, но всъщност до момента, което наблюдаваме, е че тази седмица, която приключва, всъщност днешният ден ще бъде пикът на грипната епидемия". Това каза епидемиолог проф. Мира Кожухарова пред БНТ.

През миналата седмица вече е имало висока заболеваемост у нас. Епидемия имаше на практика в цялата страна. Според нея настоящата седмица ще е върхът на грипната епидемия и ще започне да намалява броя на болните.

"След утихване на най-големия интензитет на грипната епидемия обикновено се появяват усложненията, които най-често са пневмонии", каза проф. Кожухарова.

Както всяка година, сезонният грип има еднаква симптоматика. В момента по-особеното е, че са засегнати децата между 5 и 14 години, което не е съвсем обичайно. Проф. Кожухарова напомни, че антибиотик се взима само тогава, когато е предписан от лекар. Вирусите не се убиват с антибиотици. Те убиват бактерии. Антибиотиците са необходими при бактериални усложнения след грип.

"В огромния процент от хората грипът всъщност минава от само себе си в рамките на 5-6 дни", обясни проф. Кожухарова. Тя определи като разумно обръщението да не се пътува към Китай заради коронавируса. "Ако хванете коронавирус, най-вероятно е въобще да нямате никаква симптоматика. Ако случайно развиете заболяване, по-вероятно е да протече леко, отколкото тежко. Ако развиете тежко заболяване, тогава вече има риск на 100 болни да загинат двама", обясни епидемиологът.

Водещи

Най-четени