Доказаните ползи от консумацията на спанак 30.05 | 16:45

консумацията му води до предотвратяване на редица здравословни проблеми

От iNews

Спанакът е познат още от Древността, а за родина на зеленчука се смята древна Персия. Той е богат на витамини А, В, С, Е, К, съдържа малко количество калории и е наситен с цинк, желязо, селен, омега-3 мастни киселини, калциеви соли, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, манган и др. Това го превръща в един от най-полезните зеленчуци, а консумацията му води до предотвратяване на редица здравословни проблеми. Кои са доказаните ползи от добавянето на спанак в менюто ни?

1.Подпомага функцията на сърдечно-съдовата система

Фолиевата киселина в спанака подпомага укрепването на сърдечно-съдовата система, предпазва от увреждане на клетките и регулира нивата на лошия холестерол. Магнезият, който се съдържа в зеленчука, спомага за понижаване на кръвното налягане. Счита се, че консумацията на спанак може да предотврати появата на инфаркт и инсулт. Той се препоръчва и на диабетици.

2. Предотвратява затлъстяването

Спанакът е нискокалоричен, затова е изключително подходяща храна за хора, които се борят със затлъстяването или искат да поддържат здравословно тегло. Той създава усещане за ситост и е богат на фибри, което го прави отлична диетична храна.

3. Поддържа здравето на нервната система

Редовната консумация на спанак може да намали риска от появата на различни неврологични проблеми – когнитивни болести, Алцхаймер и неврози. Смята се, че зеленчукът поддържа доброто здраве на мозъка, дори при достигане на старческа възраст.

4. Укрепва костите

Високите количества на витамин К и калций в спанака го превръщат в идеално природно средство за укрепване на костната система в организма и предотвратяване на редица заболявания, сред които е и артритът.

5. Предпазва от очни болести

Спанакът е наситен с бета каротин, лутеин и ксантен – веществата, които се грижат за доброто очно здраве. Те имат противовъзпалителни свойства, понижават подпухването, сухотата и дразненето в очите, предотвратяват появата на каракта и дегенерацията на макулата.

6. Намалява оксидативния стрес

Свободните радикали разрушават клетките и често причиняват оксидативен стрес, ускоряващ процесите на стареене. Това също повишава риска от диабет и рак. Антиоксидантите, които се съдържат в спанака, са способни да елиминират оксидативния стрес и да намалят нанесените от него вреди на организма.

7. Действа противовъзпалително

Инфекциите в организма се получават от различни възпаления. Спанакът е богат на противовъзпалителни съединения, защитава лигавицата на стомаха и укрепва обвивката на храносмилателния тракт, предотвратявайки появата на възпалителни процеси в тази част на организма.

8. Подобрява метаболизма

В спанака се съдържа голямо количество протеин, който разгражда ензимите и ги превръща в аминокиселини, подпомагащи растежа на мускулите и правилното функциониране на органите и системите в организма. Редица лекари препоръчват именно консумацията на спанак при проблеми с метаболизма и за предпазване от появата на гастрит и ентероколит.

9. Лекува малокръвие

Фолиевата киселина в спанака го превръща в ефективен лек срещу малокръвие, благодарение на свойството си да повишава нивата на хемоглобин в кръвта. Точно заради това зеленчукът е силно препоръчителен за консумация от бременни жени.

10. Поддържа здравето на косата и кожата

Големите количества витамин А в спанака подпомагат баланса на естествените масла в космените фоликули и кожата. Той поддържа кожата добре хидратирана и предотвратява прекомерното й омазняване.

Витамин С, който се съдържа в зеленчука, стимулира производството на колаген – "виновникът" за еластична и здрава коса и кожа. Желязото и други минерали в спанака понижават риска от косопад и поддържат добрия външен вид.

Източник: 1001idei.com

Водещи

Най-четени