Държавата виновна за затлъстяването на децата ни? 16.10 | 10:51

Ето защо храната в училище е некачествена

От iNews.bg

В последно време все по-често се коментира темата за това какво и колко хапват децата в училищата. Макар че има специален рецептурник, по който да се приготвя храната, в крайна сметка тя се оказва изключително недостатъчна и некачествена. Затова според кулинарните специалисти този рецептурник трябва сериозно да се преработи.

Към настоящия момент един обяд в училище е на стойност до 3 лв, а реалната цена за нормална, т.е. достатъчно количество, храна би следвало да бъде между 5 и 6 лв, обясни шеф-готвачът Манчев по Нова тв. Факт е обаче, че често се случва малките да се хранят със сандвичи с колбас, в които всъщност няма такъв.

Оказа се, че причината училищните закуски да изглеждат неприемливо не е нито в учебните заведения, нито във фирмите, които доставят храната. Просто такива са правилата, зададени от държавата и те се спазват.

"Проблемът е многопластов, не е само от една институция. Дали това е заради бюджетът, който се отделя?! Нещата се поставят в един порочен кръг, от който няма излизане вече години наред. От цената трябва да се извади и печалбата на фирмата, което още повече променя нещата. Аз бих посъветвал децата да се хранят вкъщи. Да не припарват до безплатните училищни закуски", обясни диетологът Ипократис Пападимитракос пред Нова тв.

Училището трябва да възпитава и за храната, категорични са експертите. Влошаването на качеството на храната обаче води до затлъстяване на децата ни. Те нямат възпитание да се хранят правилно. Ето защо статистиките показват, че 225 000 деца са с наднормено тегло, а 58 000 са със затлъстяване.

Водещи

Най-четени