Един кръвен тест и край на бебетата с вродени дефекти 30.07 | 10:59

С помощта на теста може да се установи дали техните бебета са застрашени от гръбначни дефекти

От Кремена Бедерева

Кръвен тест може да предотврати стотици раждания годишно на бебета с вродени гръбначни дефекти като спина бифида, пише в. Daily Еxpress, позовавайки се на резултатите от изследване на международен екип от специалисти.

Авторите му са открили как да отчитат концентрацията на фолат - форма на витамин В9 - в кръвта на бременни жени. С помощта на теста може да се установи дали техните бебета са застрашени от гръбначни дефекти, както и да се развият програми за прием на фолиева киселина.

Приемът преди и по време на бременността на фолиева киселина - синтетична версия на фолата, понижава риска от дефекти на невралната тръба като спина бифида. Предишно проучване, направено в Ирландия, е показало, че фолатът в червените кръвни клетки може да послужи като биомаркер за прогнозиране на риска от вродени дефекти.

Авторите на настоящото изследване са анализирали данни от две големи проучвания в Китай, обхванали над 200 000 раждания и 250 случая на вродени дефекти на невралната тръба. Изследователите са установили, че рискът от подобни дефекти е най-висок при ниска концентрация от порядъка на 500 наномола на литър на фолата в червените кръвни клетки.

Опасността съществено намалява при концентрация на фолата над 1000 наномола на литър. Според специалистите оптималната концентрация на фолата, за да намалее рискът от вродени дефекти, вероятно е между 1000 и 1300 наномола на литър, но са необходими по-нататъшни изследвания, за да се установи точното количество.

Във Великобритания препоръчителната доза фолиева киселина е 400 микрограма дневно, припомня изданието.

Водещи

Най-четени