Ето от какво се лишават над 60% от българите 10.09 | 15:15

Според специалистите нездравословното хранене може да бъде опасно

От Теодора Кокаланова

Световният пазар вече изобилства от био продукти. За някои здравословното хранене е не просто избор, а начин на живот. Тези, които искат да живеят дълго, да се радват на спортно тяло и да бъдат здрави и енергични знаят, че на първо място е задължително да не пропускаме така важното за организма ни първо хранене-закуската. Тя ни дава тонус, сила и енергия през целия ден. Тук обаче възниква въпросът каква част от българите, въпреки че са запознати с този факт, го прилагат в живота си.

Резултати от социологическо проучване относно хранителните навици на българите показват, че 76 % от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37 % закусват всеки ден. Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. Това, според специалисти, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно.

Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин. Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители, относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня - чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи. 

Проучването разкрива още, че българите приемат прекалено много наситени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините- за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби.

Ненаситените мазнини, които са предимно от растителен произход, са полезни мазнини. Есенциалните мазнини са сред тях. Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Поради тази причина се наричат и есенциални – незаменими, и трябва да се приемат ежедневно. Организмът ни се нуждае от 2 гр от омега 3 и около 10 гр от омега 6 всеки ден.

Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини (омега 3 и омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата.

Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло, и продукти, направени от тях като маргарин, дресинги за салати, майонеза и риба.

Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин), предаде Булфото. На пазара от години се предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини, източници на есенциални мазнини.

Водещи

Най-четени