Женският пол - все по-често атакуван от синдрома оплешивяване 10.06 | 21:45

40% от жените в зряла възраст страдат от този проблем

От Теодора Кокаланова

В реалния живот липсата на коса често потиска мъжете и жените и това се отразява сериозно на самочувствието им. От този проблем в различна степен страдат над 60% от мъжете и около 40% от жените в зряла възраст. Обяснението е, че андрогенната алопеция, или т.нар. мъжки тип оплешивяване, засяга както мъжете, така и жените.

"При жените обикновено загубата на коса се проявява в по-късна възраст", заяви специалистът по трансплантиране на коса д-р Цветелин Зарев.  По думите му причината за този тип загуба на коса е наследствена. "Засягат се космените фоликули и кръвоносните съдове, които ги кръвоснабдяват. Те са чувствителни към една от разновидностите на мъжкия полов хормон тестостерон", подчерта специалистът. 

Д-р Зарев обясни, че при мъжете най-често оплешивяват челото и темето, а при жените – цялата коса и зоните над ушите. "Това затруднява лечението, но ако се хване навреме, процесът може да се забави. Жените никога не оплешивяват напълно, но косата става рядка и това повлиява на самочувствието им", допълни той. 

При засягане на кръвоносните съдове първото, което се проявява, е изтъняване на косата, съобщи TV7. "Следва забавяне скоростта на растеж на косата, а последният признак е усиленият косопад и видимата загуба на коса. Решението за много пациенти е присаждането", каза още специалистът. 

Водещи

Най-четени