Забравяме за цигарата и на стадиона, и на спирката, и навсякъде... 08.05 | 10:56

Предложението е внесено от депутатите от ГЕРБ Джема Грозданова, Стефани Михайлова и Петър Петров

От Кремена Бедерева

През април Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за здравеопазването, според които бе въведена забрана за пушене на закрити обществени места.

Правителството реши забраната за тютюнопушенето в закритите обществени места, както и на изрично изброени открити обществени места (дворове на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития), да важи от 1 юни 2012 г.

Но очевидно това не е достатъчно за управляващите, които са явно доста загрижени за здравето на българина. Освен тези ограничения, депутати от ГЕРБ предлагат и още по-строги мерки срещу тютюнопушенето.

Предложението да се забрани тютюневия дим е внесено от депутатите от ГЕРБ Джема Грозданова, Стефани Михайлова и Петър Петров.

Според тях трябва да се забрани паленето на цигара на спирки, на детски площадки и дори на стадиони. И съвсем естествено - всеки, който дръзне да наруши забраната, ще бъде глобен - от 500 до 1 000 лева за гражданите и до 10 хиляди лева за търговците.

Пусни видео"Няма да има никакво отстъпление от забраната за пушене на обществени места от 1 юни, включително и в заведенията след 22 часа,” категорична е Даниела Дариткова, председателят на здравната комисия в парламента пред bTV. По думите й ще има "затягане на режима на пушене, забрана за пушене на работните места, детски градини, детски площадки, прилежащи към училищата зони и по - строги санкции”

Все още отворен стои въпросът с контрола, когато мярката влезе в сила от 1 юни. Според един от депутатите при нарушения трябва да се иска съдействие и от полицията.

"Когато възникне някъде евентуален скандал за това, че се пуши, това би следвало да се приема като нарушение на обществения ред и в този смисъл органите на МВР трябва да реагират,” каза Петър Петров от ГЕРБ.

Пушенето на стадиони вече е забранено за Олимпийските игри в Лондон. У нас, парламентарното мнозинство още няма решение кои от предложенията ще бъдат приети и кои ще отпаднат.

Отсега обаче е ясно, че е твърде рано парковете и плажовете да стават зона, забранена за цигари.

Но явно управляващи искат българите да си пушат само по къщите - както стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при внасянето на предложението миналата година - "Ако искаш да пушиш, ще излезеш пред сградата да пушиш - никой не ти пречи, може да седнеш в градината на ресторанта - ако не пречиш на никого там, вкъщи на терасата можеш да си пушиш, в хола можеш да си пушиш, ако искаш да си тровиш жената и децата, това си е право на всеки един".

До момента пушенето е разрешено на определени места, но стига те да са обособени в специални помещения за тази цел, изолирани със специални стени или врати. Задължително трябва да има указателни табели, че в помещението се пуши и влизането на непълнолетни е забранено.

Водещи

Най-четени