Зависимост към алкохола? Гените са виновни! 18.01 | 14:50

Те имат общо и с други обременености

От iNews

Британски учени установиха, че генетичната предразположеност играе съществена роля при възникването на алкохолна зависимост. Изследване извежда определение вариации на гените при любителите на чашката. Резултатите са публикувани в Science Advances.

Склонността към алкохола се смята за резултат от сложно взаимодействие между генетични и не генетични рискови фактори. Факт е, че алкохолизмът е свързан включително и с генетична обремененост, се потвърждава от многобройни факти с разделени от семействата си или осиновени  деца, проявяващи склонност към алкохола също както при преките си роднини, независимо от условията на живот.

За да определят конкретните гени, отговорни за алкохолната зависимост, екип от британски учени начело с Андрю Томпсън (Andrew Thompson) и Мунир Пирмохамед (Munir Pirmohamed)от Ливърпулския университет, провели пълно геномно изследване, в което използвали данни от биобанката във Великобритания (125 249 участници) и американската база данни GERA (47 967 участници).

Всички участници били на възраст от 40 до 69 години. Всеки от тях бил помолен да назове броя чаши вино или халби бира, които изпива седмично. За мерителна единица бил избрана британската скала за употреба на алкохол, според която към проблемната група спадат мъже, употребяващи седмично над 5 бутилки вино или над 25 кена бира, и жени, изпиващи за същото време 3,5 бутилки вино или 15 кена бира.

Бил използван методът GWAS, позволяващ да се търси в човешкото ДНК вариации в гените, наречени еднонуклеотидни полиморфизми. Геномът на всеки човек има милиони вариации, но ако някои конкретни от тях се срещат по-често при хора с определени заболявания, отколкото при здрави хора, това може да е признак на генетична причина за болестта.

След като анализирали ДНК на доброволците, учените открили шест вариации на гени, присъстващи при всички, попадащи в проблемната група. Някои от тези вариации вече фигурирали и в други изследвания, свързани с наследствената обремененост.

"При проучването на биологичните последствия на генните вариации открихме доказателства, извеждащи някоко общи линии, свързани с различните типове компулсивно поведение и зависимости, извън употребата на алкохол”, заявява Андрю Томпсън. "Сега работим върху други видове зависимости, за да можем да изведем сходството им с генетичните особености на злоупотребяващите с алкохол.”

Екипът експерти иска да проверим верността на хипотезата, че идентифицираните в настоящото изследване гени участват в общи пътища при различните типове зависимости.

Учените се надяват, че резултатите от работата им ще спомогнат при разработването на нови методи за лечение на алкохолната и други зависимости.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени